Tirsdag var en rigtig god dag for det lokale skole-virksomhedssamarbejde.

Sammen med direktør for Naturvidenskabernes Hus, Maiken Lykke Lolck, kunne borgmester John Schmidt Andersen sætte sin underskrift på en ny samarbejdsaftale, som skal bidrage til et endnu stærkere skole-virksomhedssamarbejde i Frederikssund Kommune via projektet SamSTEM.

Projektets mål er at bringe skoleelever og virksomheder tættere sammen med henblik på at inspirere de unge til i højere grad at se karrieremulighederne inden for IT, teknologi, naturvidenskab og håndværk. Ultimativt skal indsatsen være med til at skabe mere kvalificeret og efterspørgselsdrevet arbejdskraft i fremtiden. SamSTEM er støttet af en bevilling på 4,4 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til Naturvidenskabernes Hus.

“Det er meget glædeligt, at vi nu kan tage endnu et skridt fremad og styrke skole-virksomhedssamarbejdet markant. At Naturvidenskabernes Hus igen kigger mod Frederikssund, sker kun på grund af et meget konstruktivt samarbejde mellem vores lokale uddannelser, Frederikssund Kommune og ikke mindst erhvervslivet”, siger Peter Bo Andersen, der er direktør i Frederikssund Erhverv, som er en af parterne i aftalen mellem Naturvidenskabernes Hus, Frederikssund Kommune og Campus Frederikssund.

Når en lokal erhvervsforening som Frederikssund Erhverv er gået så tungt ind i skole-virksomhedssamarbejdet over de sidste fire-fem år, så skyldes det ifølge Peter Bo Andersen primært to ting.

“For os handler det grundlæggende om kvalificeret arbejdskraft og lokal sammenhængskraft. Vi bruger mange ressourcer på at være med til at forbedre skole-virksomhedssamarbejdet, fordi vores erhvervsliv har brug for det. Allerede nu har flere virksomheder svært ved at skaffe den rette, kvalificerede arbejdskraft, og den udfordring bliver kun større i fremtiden. Med de kommende, små ungdomsårgange har vi et stort behov for, at flere unge tænker og vælger uddannelse og karriere efter andre parametre end i dag. Ellers risikerer vi at stå i en situation, hvor virksomhederne ganske enkelt mangler hænder og hoveder til at udføre det nødvendige arbejde, hvilket også lokalt vil udgøre et markant samfundsproblem”.

I forvejen på et højt niveau

Allerede inden det nye SamSTEM-samarbejde med Naturvidenskabernes Hus har skole-virksomhedssamarbejdet i Frederikssund Kommune befundet sig på et højt niveau.

Igennem en årrække har kommune, uddannelser og erhvervsliv således lagt silotænkningen på hylden og formået at samarbejde tæt og strategisk – blandt andet i FUEL-projektet, Kloge Hænder, CampusDag XL og senest i MakerVærket, som er det nye MakerSpace på Campus Frederikssund.

“Vi har sammen formået at flytte os markant over de sidste fem år. På trods af udfordringer undervejs har parterne holdt fast og fået skabt en model for samarbejde, der har givet resultater, som nu giver genlyd flere andre steder i landet. Det skal vi være stolte over – og så skal vi ellers rette blikket mod nye mål”, siger Peter Bo Andersen.

Du kan læse pressemeddelelsen fra Naturvidenskabernes Hus om den nye SamSTEM-aftale her.