BREAKING: Torsdag den 2. november indgik Regeringen og Folketingets partier en aftale om fordeling af 4,2 milliarder kroner til forskning. I aftalen er Topsils nicheområde (halvledere) nævnt under to af punkterne, hvilket giver virksomheden gode muligheder for at få andel i de mange forskningsmidler. Vi følger naturligvis op på historien.


Der kan vente en meget spændende fremtid for Topsil GlobalWafers A/S som verdensførende silicium-producent, hvis det lykkes at skaffe nok forskningsmidler fra den danske stat og fra EU. Det var konteksten for et besøg fra erhvervsminister Morten Bødskov (S) mandag den 9. oktober.

Det er anden gang på blot en uge, at virksomheden på Siliciumvej 1 tager imod en minister. I sidste uge var det uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), der lagde vejen forbi Vinge Nord.

Årsagen til besøgene fra Christiansborg er, at Topsil producerer et ret unikt produkt, der er uundværligt i den grønne omstilling – og dermed vitalt for både Danmark og EU. Produktet – som er ultrarent silicium i tynde “skiver” – anvendes som såkaldte halvledere til stærkstrøm i blandt andet højhastighedstog, solceller og ladere til elbiler.

Topsils vision er, at man i fremtiden gerne vil kunne producere både flere og større siliciumskiver ved hjælp af deres unikke ”FloatZone”-produktion. Men det kræver eksterne midler til forskning og udvikling.

Én milliard = ny, verdensledende produktion

Topsil anslår selv, at der i alt skal omkring en milliard kroner til for at udvikle produktionen, så man bliver verdensledende og kan producere siliciumblokke på 30 centimer i diameter på en ny fabrik ved siden af den eksisterende virksomhed i Vinge.

Det er håbet, at den brede, politiske interesse kan føre til flere forskningsmidler, blandt andet fra EU, så udviklingen og arbejdspladserne holdes i Danmark og lokalt i Vinge Nord. Den ultrarene silicium kan altså blive omdrejningspunktet for et lokalt erhvervseventyr.

Du kan læse mere om ministerbesøget og det potentielle erhvervseventyr her (link til Sjællandske Medier).

Foto øverst: Sjællandske Medier, Henrik Helmer Petersen.