Pressemeddelelse, 2. oktober 2023.

Mandag formiddag besøgte Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) den lokale virksomhed Topsil GlobalWafers A/S i det nordlige Vinge.

Formålet med besøget var at vise ministeren, at Topsils produktion af ultraren silicium spiller en afgørende rolle for den grønne omstilling både på nationalt og europæisk plan.

”Selvom Danmark er et lille land, formår vi på en lang række områder at være med helt forrest på den internationale scene. Det gør sig også gældende for Topsil GlobalWafers i Frederikssund, der er en af verdens førende virksomheder indenfor specialfremstillet silicium, som har et utal af anvendelsesmuligheder på tværs af sektorer. Under dagens besøg har flere vigtige aktører på området holdt spændende oplæg, som både har inspireret og gjort indtryk,” udtalte minister Christina Egelund (M) efter besøget.

Det ultrarene silicium, som produceres lokalt på Topsil, bliver anvendt i meget af den teknologi og de transportformer, vi alle kender. Produktet bruges blandt andet til opladning af elbiler, solceller, højhastighedstog, vindmøller og til elnettet. Når silicium er ultrarent, fungerer det perfekt som elektrisk halvleder, fordi man kan tænde og slukke for strømmen uden at generere modstand og varme.

”Vi er meget glade for ministerens besøg. Det glæder os, at udvikling inden for ultrarent silicium er kommet på den politiske dagsorden, for vores produkter er afgørende for forsyningssikkerheden af kritiske komponenter til den grønne omstilling”, udtaler Hans Peder Mikkelsen, der er administrerende direktør i Topsil GlobalWafers.

Med til ministerbesøget var også blandt andre borgmester Tina Tving Stauning (S) og de lokalt valgte folketingsmedlemmer Hans Andersen (V) og Rasmus Stoklund (S).

Besøget indebar en rundvisning i fabrikkens produktionsafdeling og oplæg om både ultrarent silicium og forsknings- og udviklingssamarbejde på området.

Om den lokale produktion af ultrarent silicium

I 2012 opførte Topsil GlobalWafers verdens eneste specialbyggede fabrik, der kan producere ultrarent silicium i en såkaldt FloatZone. Fabrikken ligger i erhvervsområdet i Vinge Nord lige uden for Frederikssund.

I FloatZone-produktionen svæver det smeltende silicium i et spændingsfelt inde i et kammer ved 1.400 grader. Når materialet ikke rører noget undervejs i processen, bliver renheden unik.

Arbejdet med at udvikle og udvide produktionen af ultrarent silicium i Vinge Nord sker i et tæt samarbejde mellem Frederikssund Kommune, Frederikssund Erhverv, DTU, Copenhagen Capacity og Invest in Denmark.

Flere fotos fra ministerbesøget kan ses herunder (foto: Uddannelses- og forskningsministeriet).

Fotos: Uddannelses- og forskningsministeriet.