I denne måned stiller vi skarpt på Bente Naver Ejendomsrådgivning, der har foretaget en række ændringer og tiltag i virksomheden for generelt at blive grønnere.
Lad os starte med at banke en tyk pæl gennem myten om, at små virksomheder ikke kan gøre en forskel i den grønne omstilling. Naturligvis kan de det, hvilket Bente Naver Ejendomsrådgivning er et glimrende eksempel på.
I sin virksomhed i Frederikssund er Bente lidt af en ”one-woman-army”. De tiltag, hun har gennemført, har gjort et stort indtryk på os i Frederikssund Erhverv.
Det er grønne tiltag, som gør en reel forskel – og som I forhåbentlig kan lade jer inspirere af. Det gælder i øvrigt ikke kun andre små virksomheder, for de nedenstående eksempler kan sagtens gøre en forskel hos større virksomheder.
Mindre energiforbrug og nye energikilder
Bygningen, som Bente Naver Ejendomsrådgivning ligger i, bliver opvarmet med el. For at nedbringe energiforbruget og få grønnere energikilder i spil har Bente Naver gennemført en række forskellige tiltag.
Der er blevet installeret tre varmepumper i stedet for de gamle el-radiatorer. Rumtemperaturen er sænket 3-4 grader (fra 23-24 til 20 grader), og så er al belysning blevet skiftet til LED.
Desuden er der blevet installeret solceller på taget, og den øvrige, nødvendige strøm købes fra Vindstrøm.
Sidst, men ikke mindst, er begge vandvarmere i bygningen blevet skiftet til mindre udgaver, som er ECO- og A+-kategoriserede.
Flere møder holdes online
Tidligere blev alle møder med Bente Navers kunder afholdt fysisk. I dag har hun ændret markant på det, så cirka 60 procent af alle møder bliver afholdt online, via et digitalt mødesystem.
Det betyder mindre transport for både kunderne og for Bente – og dermed også et mindre CO2-aftryk.
Til de møder, der stadig afholdes fysisk, foregår transporten i elbil, som primært oplades via egne solceller.
Printeren er blevet arbejdsløs
Tidligere ville Bente Naver typisk printe et stort antal dokumenter ved hver ejendomshandel, som hun håndterer 100-150 styk om året af. I gennemsnitligt vurderer Bente, at det blev til 500-600 sider til hende selv og et tilsvarende antal til kunderne. I dag printes der ikke et eneste A4-ark.
Når sagen skal afsluttes, modtager kunden i stedet et USB-stik med alle dokumenter frem for en fysisk mappe med printede dokumenter.
Miljøvenlig rengøring og auto-sluk
Bente Naver har prioriteret at bruge miljøvenlig rengøring i virksomheden, og så har hun fået monteret auto-sluk på alle skærme og anden elektronik for at minimere unødvendigt energiforbrug.
Et tip fra Frederikssund Erhvervs Kåre Rasmussen i den forbindelse er at tage en rundtur i sin virksomhed sen aften eller nat for at tjekke, om der er lys eller lyde fra installationer, som kører unødvendigt. Man kan også bede sit rengøringsfirma om at gøre opmærksom på, hvis der er ting, der står unødigt tændt. At spare på energien vil glæde både klima og bundlinje.
Fra papir til bomuld
Bente Naver indført bomuldshåndklæder i stedet for papirservietter på kundetoilettet. Det er sket for at undgå unødigt papirforbrug, indkøb og transport. Bente fortæller, at hendes datters virksomhed faktisk har taget tiltaget til sig – apropos det at inspirere hinanden.
Hos Bente Naver vaskes håndklæderne dog i ejendommen, så der er ingen transport forbundet med vaskeriet.
—
Vi siger tak til Bente for at dele de mange forskellige, grønne tiltag, som hun har foretaget i virksomheden. Forhåbentlig blev I en smule inspireret derude.
Hvis I selv har indført et eller flere grønne tiltag, der kan inspirere os andre, så er I velkomne til at dele dem ved at kontakte Kåre på kmr@frederikssunderhverv.dk.