Torsdag den 7. september blev der afholdt Special Skills på AKU Center Højagergaard i Slangerup.

Her deltog omkring 250 glade børn og unge i en faglig inspirationsdag, som har til formål at få vækket de unges interesse for et fag. Eleverne, der går i 7. til 10. klasse i grundskolen, har alle enten fysiske, psykiske og/eller kognitive handicap.

Til Special Skills var der opstillet en lang række boder med spændende, faglige aktiviteter, som flittigt blev benyttet af de unge mennesker. Bodgaden, som gik under betegnelsen Faglig Fordybelse, var bemandet af lokale lærere og pædagoger inden for specialområdet.

Her kunne deltagerne – på deres egne præmisser – give sig i kast med alt fra blomsterbinding og træhåndværk til konditori og esport. Der kunne også bindes blomsterbuketter, laves stop-motion-film eller arbejdes med metal og maskiner. Der blev sågar kokkereret lækker mad og givet wellness-behandlinger. Mulighederne var mange!

“Vi mener, at alle har ret til en ungdomsuddannelse, og derfor er vores mål at inspirere og skabe en interesse for de forskellige fag. Til Special Skills kommer selve uddannelsen i anden række, for i første omgang handler det inspiration, glæde og interesse. Hvis vi kan gøre de unge mennesker spirende forelsket i et fag, har vi nået vores mål”, fortæller Kristina Andersen, der er projektleder hos Special Skills.

Et vigtigt princip til Special Skills er, at de deltagende uddannelsesinstitutioner ikke må markedsføre sig over for eleverne. Det handler i stedet om at fremelske ønsker og drømme for, hvad man kan beskæftige sig med i fremtiden – og ikke hvor.

Opgaveløsning på tid

Dagens omdrejningspunkt var Special Skills Dysten – en spændende fagkonkurrence, hvor deltagerne havde otte minutter til at fuldføre en given opgave. Et stort stopur i hallen talte ned, så der var pres på de unge mennesker fra start.

Opgaverne var inddelt i tre sværhedsgrader – grøn piste, rød piste og sort piste – så der var noget for alle uanset funktionsniveau.

På den grønne piste skulle deltagere for eksempel dække et flot bord eller slå søm i. På den røde piste var der discipliner som håndpiskning af æggehvider eller samling af et tastatur. På den sorte piste var der opgaver som brolægning med granitsten eller hjulskifte.

De forskellige opgaver talte samtidig til forskellige kompetencer hos de unge; for eksempel råstyrke, overblik eller sans for detaljen. Konkurrencen var desuden afstemt, så det er selve deltagelsen og fællesskabet, der er i højsædet.

De tre hurtigste i hver kategori fik til sidst lov at komme en tur på præmieskamlen, hvor SF’s Folketingsmedlem Jacob Mark overrakte medaljer. Guldvinderne fik under stor hyldest og affyring af konfettirør også overrakt biografbilletter – akkurat som i den “normale” Skills-konkurrence, der kører i 8. klasse i grundskolen. Derudover var der diplomer til alle deltagere.

Special Skills blev skabt i 2017 af Anette Rubin og Kristina Andersen. Siden 2019 har Special Skills været en selvstændig, landsdækkende non-profit forening. Det var første gang, at Special Skills blev afholdt i Frederikssund Kommune og også i Nordsjælland. De cirka 250 deltagere kom primært fra nordsjællandske kommuner. I Frederikssund Erhverv var vi en af flere glade sponsorer bag det fremragende event.