Den nationale kampagnedag, Girls’ Day in Science, løber af stablen onsdag den 6. oktober. Formålet med dagen er at få flere piger til at vælge en uddannelse og karriere inden for naturvidenskab, teknologi, IT og håndværk.

I Frederikssund Kommune er der i år fire lokale virksomheder, som åbner dørene for lidt over 60 piger fra forskellige grundskoler i og uden for kommunen. Hos Croda Denmark, El-Dam ApS, Koatek A/S og Topsil Globalwafers A/S skal pigerne opleve, hvordan de kan gøre en forskel med naturvidenskab og teknologi.

“Girls’ Day in Science er et vigtigt led i indsatsen for at få flere piger til at vælge en uddannelse inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering og Mathematics, red.) og håndværk. Vi ved, at virksomhederne i høj grad efterspørger disse kompetencer både nu og i fremtiden, så vi ser det som en oplagt mulighed for, at flere piger får øjnene op for de mange karriereveje, der er indenfor de tekniske og naturvidenskabelige fag. Derfor er vi stolte af at se, at vores lokale virksomheder byder sig til og åbner dørene, så de unge piger kan blive inspireret til deres valg af ungdomsuddannelse”, siger Peter Bo Andersen, direktør i Frederikssund Erhverv.

Girls’ Day in Science er en landsdækkende kampagnedag, hvis formål er at inspirere piger i 4. – 10. klasse og gymnasiet til en fremtid med naturvidenskab, teknologi, IT og håndværk. Dagen arrangeres af Naturvidenskabernes Hus i samarbejde med virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner, som denne dag åbner dørene og inviterer pigerne indenfor. Til Girls’ Day in Science kan de unge piger også møde kvindelige rollemodeller, som fortæller om deres val af uddannelse og job, og hvorfor de brænder for det, de laver.

HVORFOR BEHØVER VI GIRLS’ DAY IN SCIENCE?

  • Kun en tredjedel af alle studerende på de såkaldte STEM-uddannelser er kvinder. Faktisk udgør kvinder på IT-uddannelserne kun 10 % eller mindre, og det skaber en skævvridning mellem kønnene. 
  • Arbejdsmarkedet efterspørger STEM-kompetencer. Hvis flere kvinder melder sig på banen, vil problematikken med mangel på arbejdskraft inden for STEM blive mindre i fremtiden.
  • Vi har brug for flere kvindelige ledere og forskere, som kan være med til at træffe de vigtige beslutninger omkring forskning og teknologisk udvikling. Undersøgelser viser, at kvinder i højere grad end mænd fokuserer på områder med samfundsmæssig eller menneskelig værdi for andre. Det betyder for eksempel, at teknologier udviklet af mænd som udgangspunkt også vil henvende sig til det mandlige køn.

Foto: Naturvidenskabernes Hus