Et køleskabs rejse fra Havnegade til… genanvendelse. På rejsen mod at tage vores egen medicin og blive et grønnere Frederikssund Erhverv, har vi besluttet at smide vores gamle køleskab ud.

Vi har fået et nyt og større køleskab for lang tid siden, men vi valgte at beholde det gamle, fordi der var en lille fryseboks i. Og man ved jo aldrig, hvornår man får behov for isterninger, vel?

I realiteten fungerer køleskabet fint, selv om energimærket kunne være bedre. Problemet er dog, at vi stort set aldrig bruger det, så køleskabet står bare dér og sluger strøm til ingen verdens nytte.

Dét er jo ikke klimavenligt, så nu skal det ud!

Hvad er den meste klimavenlige løsning?

Vi er dog lidt i tvivl om, hvad den mest klimavenlige løsning egentlig er, når man skal skille sig af med et køleskab. Desuden er vi nysgerrige omkring, hvad der egentlig sker med elektronik, såsom et køleskab, når det bliver til affald. Kan det overhovedet genbruges eller genanvendes?

Derfor har vi kontaktet Elretur, som ved en hulens masse om elektronikaffald.

Morten Harboe-Jepsen, der er direktør i Elretur, er ikke overrasket over vores problemstilling:

”Vi hører ofte, at den gamle elektronik står og samler støv i skufferne eller skuret, og det er rigtig ærgerligt, for der er faktisk meget at hente for miljøet, når det bliver afleveret på genbrugspladsen. For eksempel mister køleskabet en del af sin genbrugsværdi, jo længere tid det står, og selv hvis det ikke kan genbruges, kan vi bruge materialerne igen i nye produkter. Så det er bare om at komme i gang med forårsrengøringen og få elektronikken op af skufferne”.

Forhandlerne har også ansvaret, når køleskabet bliver til affald

Elretur er en non-profit organisation, som er sat i verden for at varetage producentansvaret for over 900 medlemsvirksomheder, som producerer eller sælger elektrisk udstyr som f.eks. køleskabe.

Producentansvaret er baseret på EU-lovgivning og betyder helt kort, at virksomheden som sælger varen også er ansvarlig for, at den bliver indsamlet og håndteret miljømæssigt forsvarligt, efter den er blevet til affald. Og det er jo netop det, vi er interesseret i med vores gamle køleskab.

Genbrug og genanvendelse gør en forskel – også i Frederikssund!

I 2020 blev 78.507 tons elektronisk affald i Danmark sendt til behandling, heraf blev de 85 procent genbrugt eller genanvendt.

I Frederikssund blev der totalt indsamlet 908 tons elektronikaffald i 2021, hvoraf 134 tons var under kategorien ”Udstyr til temperaturudveksling”, som vores køleskab hører ind under. Elretur håndterer ca. 80 procent af elektronikaffaldet fra genbrugspladserne og har bl.a. en aftale med Frederikssund Kommune.

Hvad sker der med vores køleskab og jeres elektronikaffald?

Når køleskabet og andet elektronikaffald er indleveret til genbrugspladsen, bliver det vurderet, om det giver mening at levetidsforlænge; altså genbruge det.

Her er kriterierne blandt andet, om det kan forventes, at det kan sælges igen, men også en vurdering af køleskabets forventede CO2-aftryk.

Det bedste for miljø og klima er genbrug – typisk med let reparation og udskiftning af enkelte komponenter. Genbrug er bedst, fordi CO2-udledningen næsten altid er mindre ved genbrug, end det er at udvinde råmaterialer og producere nyt.

Den næstbedste løsning er genanvendelse, hvor man blandt andet smelter metaller og plast om. En stor del af de hårde hvidevarer, der kan genbruges, eksporteres til andre EU-lande (danskerne er ikke så gode til at købe brugte køleskabe). Det gode ved at eksportere til EU-lande er, at producentansvaret er baseret på EU-lovgivning, hvilket betyder, at de samme stramme regler også gælder i resten af EU.

Morten Harboe-Jepsen forklarer:

”Det er afgørende for Elretur at sikre den bedst mulige, miljømæssige behandling af elektronikaffaldet, så vi passer på vores fælles ressourcer. I mange år har fokus været på at sikre høj genanvendelse, og vi er rigtig gode i Danmark til på den måde at få de forskellige materialer i produkterne ud at leve igen. Vi ser dog også et behov for at øge fokus på genbrug, og det næste skridt her bliver etablering af to såkaldte first treatment-anlæg, som vi vil etablere med vores samarbejdspartnere. Vi forventer, at anlæggene vil tage genbrug af elektronik i Danmark til et helt nyt niveau”.

Gode råd om jeres elektronikaffald

Det bedste for miljø og klima er selvfølgelig helt at undgå affald. Derfor bør I allerede, når I køber jeres køleskab (og det meste andet I køber), have fokus på, at det kan holde i lang tid.

Overvejer I at købe nyt, bør I også overveje, om det I har stadig kan bruges. Regnestykket med at skifte ud, fordi man ønsker et køleskab med en bedre miljømærkning, falder ikke nødvendigvis ud til klimaets fordel, fordi det som sagt typisk er endnu mere klimabelastende at fremstille et nyt.

Levetidsforlængelse er derfor et nøgleord, når I som virksomhed vil være miljø- og klimabevidste. Et andet godt råd er altid at aflevere sit affald på genbrugspladsen, til storskrald eller til en godkendt aftager. Så ved I, at der bliver gjort det optimale for at genbruge eller genanvende jeres affald.

Kilder:

https://producentansvar.dk
https://elretur.dk

Illustration øverst: Elretur