Tirsdag aften var 70 engagerede deltagere samlet på Willumsens Museum for at diskutere bymidteudvikling i Frederikssund.

Workshoppen var arrangeret af Frederikssund Erhverv i samarbejde med Frederikssund Kommune og blev kyndigt faciliteret af konsulentvirksomheden Volcano, som er specialister i blandt andet byudvikling og placemaking.

Arrangementet var startskuddet på et struktureret arbejde med udvikling og optimering af bymidten i Frederikssund, som både kommunens nye projektudvalg (§17, stk. 4-udvalg), Frederikssund Erhverv samt en række andre aktører kommer til at fokusere på i den kommende tid.

Kredsen af deltagere spændte vidt, hvilket var et bevidst valg for at samle en så bred skare som muligt. Derfor var museet fyldt med både udlejere, byrådspolitikere, embedsfolk, frivillige ildsjæle, detailhandlende, kulturaktører og alt derimellem.

Hvis det ikke var tydeligt inden workshoppen, blev det hurtigt klart for alle: Vi kan kun komme i mål med at skabe en mere levende bymidte ved at arbejde sammen – på tværs.

”Det var dejligt at opleve det store engagement fra alle, der deltog. Selvom folk kommer med vidt forskellige perspektiver på bymidten, så var det tydeligt, at alle virkelig gerne vil det her og kan se potentialet. Det giver blod på tanden. Vi glæder os til det videre arbejde med og i udvalget sammen med udlejerne, detailhandlen, kulturlivet og de andre vigtige aktører”, udtaler Pernille Krogh fra Frederikssund Erhverv.

Politisk prioritering – og en række gode byggesten

Borgmester Tina Tving Stauning og udvalgsformand John Schmidt Andersen fortalte begge, at det er en klar, politisk prioritering at udvikle og optimere bymidten, så både eksisterende borgere, besøgende og tilflyttere kan få endnu mere glæde af Frederikssund by – og bidrage til at skabe og understøtte eksistensgrundlaget for byens forretningsdrivende og de mange kulturtilbud.

Derfor har kommunen nedsat et såkaldt §17, stk. 4-udvalg, som i det kommende år skal arbejde med at skabe liv i bymidten og komme med en handlingsplan til byrådet i midten af 2024. Ud over politikere består udvalget af blandt andre detailhandlende, udlejere og frivillige ildsjæle. Du kan se udvalgsmedlemmerne og følge udvalgets arbejde her.

Museumsinspektør Lisbeth Lund satte herefter scenen og fortalte deltagerne, at de – ligesom kunstneren J.F. Willumsen – ikke skulle være bange for at tænke stort eller at lade sig inspirere af andre og andet, når arbejdet med bymidteudviklingen går i gang.

Herefter var der indlagt øvelser, hvor de forskellige grupper skulle komme med deres bud på, hvilke tiltag, der skal til, og hvilke problematikker, der skal løses – for at målet om en mere levende, sammenhængende og attraktiv bymidte kan indfries.

Workshoppen havde ingen indlagte begrænsninger, og der kunne derfor både tænkes og drømmes stort.

Det resulterede i en lang række interessante ideer og tanker om, hvordan en bedre, mere levende og attraktiv bymidte bliver skabt. Noget af det, der gik igen, var sammenhæng i bymidten – både i form af bedre infrastruktur mellem de forskellige dele af bymidten samt bedre skiltning, men også bedre sammenhæng i identitet og markedsføring. Derudover gik Bløden igen som et potentielt, rekreativt centrum for en fornyet bymidte. Her var mange enige om, at der ligger et stort potentiale gemt.

Aftenens moderator, Nicolai Sederberg Rottbøll fra Volcano, noterede sig efterfølgende disse stikord i forhold til nytænkningen af Frederikssund bymidte, inklusive havnen:

– Fællesskaber og tværgående koordination (væk med siloerne)
– Sammenhæng mellem byens mange aktiver (f.eks. gågaden, havnen, parker og pladser)
– Skabelse af en stærkere identitet
– Sammensætning (kuratering) af detailhandelsudbuddet
– Tilbud og steder, hvor unge har lyst til at være
– Ildsjæle, som tør at gå foran
– Tænke utopisk og drømme – kunne man f.eks. forlænge havnen med en kanal ind i Bløden eller skabe nye åbninger og forbindelser mellem byens forskellige rum?

Generelt var holdningen på workshoppen, at der allerede er en masse gode byggesten i Frederikssund – og at der snart kommer endnu mere at bygge på som f.eks. Kultur- og Havnebadet og Maritimt Center.

Derfor handler det fremadrettede arbejde både om at skabe nye oplevelser og byrum samt at binde byen bedre sammen, så den inviterer til at længere ophold til glæde for de erhvervsdrivende og kulturtilbuddene.

Læs mini-rapporten fra stormødet her