En formiddag i Havnegade fik denne artikels skribent tilfældigvis øje en el-varevogn, der kørte forbi. På siden var logoet for tømrer- & snedkervirksomheden 3Byg fra Frederikssund.

Det er (endnu) ikke så ofte, at man ser en el-varevogn, så jeg kontaktede Peter Kyster, virksomhedens indehaver, og foreslog, at vi tog en snak om deres grønne initiativer – herunder el-varevognen.

”Vi er nødt til at tage ansvar og vise vejen”

Over en kop kaffe i tekøkkenet på Vinkelvej fortæller Peter Kyster om sin umiddelbare skepsis omkring de forskellige grønne tiltag, men samtidig om erkendelsen af, at vi er nødt til at vise vejen.

”I første omgang har jeg nok tænkt: Hvad batter det overhovedet, at vi som relativt lille virksomhed i lille Danmark begynder at køre i elbiler og får solceller på taget? Men samtidig kan jeg godt se, at vi er nødt til at tage ansvar og vise vejen for andre. Og så er der heller ingen tvivl om, at det meget snart bliver et konkurrenceparameter, at vi tænker over og nedbringer vores klimaaftryk. Det kommer vores større kunder til at kræve”, siger Peter Kyster.

3Byg har som nævnt leaset deres første el-varevogn, en VW ID. Buzz, og der er efter sigende flere på vej. El-varevognen oplades på p-pladsen uden for kontoret og køres til daglig af tømrerserviceleder Silas, primært i lokalområdet.

”Det er blevet modtaget godt af medarbejderne. De synes, det er meget fedt, og Silas er glad for at køre i den. Men der har da også været lidt skepsis i forhold til, hvor langt den kan køre på en opladning, og hvor meget last den kan tåle. Som med alt nyt må vi jo bare prøve os frem og ændre vores arbejdsgange lidt”, siger Peter Kyster.

Rustet til fremtiden – selvforsynende med sol

Ud over el-varevognen har 3Byg fået installeret solceller på taget, så de er selvforsynende med strøm til produktionen af køkkener og inventar – i hvert fald på solrige dage. Det er lokale El-ABC, der har hjulpet med installationen af det 23 KW-anlæg, som nu genererer energi fra taget på værkstedet.

”Det handler om at forberede os på fremtiden. Lige som elbilerne så kommer vi ikke udenom at kigge på, hvor vi får vores energi fra. Et solcelleanlæg er selvfølgelig en pæn investering lige nu og her, men forhåbentlig betaler det sig ind på et tidspunkt. Og så giver det god mening, både i forhold til de krav der vil komme fra kunderne, men også i forhold til at tiltrække fremtidens medarbejdere. Jeg kan jo se på de yngre generationer, at de går meget mere op i bæredygtighed end os lidt ældre”, lyder det fra Peter Kyster.

I fremtiden vil 3Byg løbende udskifte flere af deres biler med elbiler, lige som virksomheden begynder at kigge på at kunne dokumentere og rapportere om effekterne af deres grønne tiltag.