Igen i år var Frederikssund og omegn meget stærkt repræsenteret i det landsdækkende arrangement, Kloge Hænder. Hele 285 grundskolelever besøgte 11 forskellige, lokale virksomheder for at blive inspireret til deres fremtidige uddannelses- og karrierevalg.

”Der skal lyde en stor tak til de 11 virksomheder, som har lagt en betydelig indsats i at sammensætte et program til de unge mennesker, der besøgte dem. Det er forbilledligt, at der er så mange, lokale virksomheder, som har det lange lys på og kan se nødvendigheden af at præge de unge mennesker tidligt, så vi får flere styret ind på en mere erhvervsorienteret vej. Det er der hårdt brug for både nu, men i høj grad også i fremtiden”, siger Louise Thorsen, der er projektleder i Frederikssund Erhverv.

Ude hos virksomhederne skulle grundskoleeleverne prøve kræfter med forskellige udfordringer fra erhvervslivets hverdag. For eksempel skulle de kreere et flot stykke smørrebrød hos Meny, arbejde med kobber og elektricitet hos Topsil og bygge et insekthotel hos 3Byg.

”Hele ideen med Kloge Hænder er jo, at eleverne i udskolingen får øjnene op for, at der findes andre, attraktive uddannelsesmuligheder end den traditionelle vej gennem gymnasiet, og at de samtidig opdager, at der lokalt findes en lang række spændende virksomheder, hvor man måske kan få et fritidsjob, en praktikplads – eller på sigt et rigtigt job. De muligheder synes jeg, at virksomhederne er utrolig gode til at demonstrere over for de unge, så stor ros for det”, lyder det fra Louise Thorsen.

“Det var en fornøjelse”

En af de 11 lokale virksomheder, der deltog i Kloge Hænder, var Restaurant Toldboden, som var med for første gang i år. Her skulle eleverne planlægge en fiktiv konfirmationsfest fra start til slut.

”Det var en fornøjelse for os som virksomhed at have spørgelystne, unge mennesker på besøg. Vi fik muligheden for at invitere eleverne indenfor og give dem et indblik i dagligdagen i restaurationsbranchen. Det er som om, at det er blevet lidt usexet at gå hjem til mor og far og sige, at man gerne vil være kok eller tjener, og det samme gælder desværre for mange andre erhvervsuddannelser. Derfor er det vigtigt for os at vise de unge, at der ligger en hel masse, spændende muligheder i vores branche – hvis man kan og vil”, udtaler Cecilie Jacobsen, indehaver af Restaurant Toldboden.

De 11 lokale virksomheder, som bød eleverne indenfor til dette års Kloge Hænder, var:

3Byg Tag & Facade
Mountain Top Denmark
Topsil Globalwafers
EL-ABC
Anlægsgartner Gottlieb
Føtex (Salling Group)
Meny
Danske Bank
El-Dam
Restaurant Toldboden
Bautahøj Kursuscenter

Kloge Hænder…

…er et nationalt koncept udviklet af Naturvidenskabernes Hus.

På Kloge Hænder trækker eleverne i arbejdstøjet og får smagsprøver på forskellige fagområder. Formålet med Kloge Hænder er at vise grundskoleelever i udskolingen de mange muligheder, erhvervsuddannelserne åbner op for.

Mange virksomheder mangler faglært arbejdskraft, men det er svært at vælge en uddannelse, man aldrig har hørt om. Med Kloge Hænder slår håndværks-, produktions- og industrivirksomheder derfor dørene op og byder elever indenfor.

Eleverne møder faglærte rollemodeller, hører om deres arbejde og ser fagene udført i praksis. Forud for besøgene arbejder eleverne med virksomhedsrelevante opgaver hjemme på skolerne. De oplever derfor på nært hold, hvilke spændende muligheder fagene på sigt kan tilbyde dem.


Hos Meny skulle grundskoleeleverne blandt andet tilberede et flot stykke smørrebrød.


Det kræver håndelag og lidt øvelse, før de højtbelagte sidder lige i skabet.


Hos Restaurant Toldboden skulle eleverne planlægge en fiktiv konfirmationsfest fra start til slut.


Hos Danske Bank Frederikssund skulle eleverne prøve kræfter med nogle af de udfordringer, som unge møder omkring privatøkonomi. F.eks. hvordan man styrer sine penge og sit forbrug.


Hos Anlægsgartner Gottlieb viste flere af de unge mennesker imponerende evner med blandt andet gravemaskine og motorbør.