Nordisk Staal A/S fra Frederiksværk øjner en mulighed for at erobre en andel af det lukrative marked for metalpulver til stålproduktion. Virksomheden har nemlig knækket koden til at fremstille pulver af genbrugsmetal, som kan bruges til at 3D-printe værktøj, beslag og maskindele i stål. Pulveret kan få en vigtig rolle i forhold til virksomheders fremtidige, cirkulære økonomi.
Nu har Innovationsfonden valgt at støtte metalpulverprojektet DECOR, mens samarbejdspartnerne blandt andet tæller LEGO og DTU – samt en hemmelig, international industrigigant.
“Det bliver et utrolig spændende samarbejde med de førende specialister og forbrugere på 3D-print markedet. Der er store muligheder for – sammen med en solid samarbejdspartner – at etablere en produktion i Frederiksværk, der kan bruges mange steder inden for Additive Manufacturing, og som vil kunne eksporteres til hele verden til gavn for Danmark, både med hensyn til nye arbejdspladser og eksportindtægter”.
Sådan sagde Jan Sørensen, administrerende direktør i Nordisk Staal, i pressemeddelelsen fra Innovationsfonden, da DECOR-projektet blev præsenteret i september måned.
Vi har sat ham i stævne til en snak om det meget spændende projekt i Frederiksværk. Nordisk Staal er – i parentes bemærket – en del af medlemskredsen i Frederikssund Erhverv.
Fra affald til lovende udviklingsprojekt
“Til at starte med var vores metalpulver faktisk et affaldsprodukt, der blev til overs, når vi producerede stålknipler. Vi kunne så genbruge det overskydende pulver i produktionen. Men hen ad vejen fandt vi ud af, at der ligger et stort potentiale i at udnytte pulverets kvaliteter og producere det mere bevidst”, siger administrerende direktør Jan Sørensen.
Sammen med DTU undersøgte Nordisk Staal det såkaldte ‘overspray-pulver’ nærmere, og konklusionen på analysen kom i 2019. Metalpulveret var af utrolig høj kvalitet og særligt egnet til 3D-print af stål.
“Når man bruger vores metalpulver til at 3D-printe et beslag eller et stykke værktøj eller noget helt tredje, så vil det være langt stærkere end normalt. Det skyldes, at pulveret giver stålet en mere uniform sammensætning, som gør det tre-fem gange mere holdbart end almindeligt stål”, forklarer Jan Sørensen.
Den bemærkelsesværdige kvalitet skyldes, at Nordisk Staal “snyder stålet”, så pulveret får en jævn fordeling af styrken – over det hele. Det er ikke normalt i stålproduktion, hvor visse områder af f.eks. en stålplade typisk vil være stærkere end andre.
Trumps stålmoms førte til konkurs
Metalpulvereventyret startede egentlig i 2014, hvor Nordisk Staal stiftede datterselskabet Danspray, som specialiserede sig i at producere såkaldte stålknipler. Selskabet gik konkurs i 2018, og dødsstødet kom fra en måske lidt uventet kant – den amerikanske præsident.
“Det ramte Danspray utrolig hårdt, da Trump indførte 25 % moms på al import af stål. Det kunne selskabet ikke overleve, så vi lukkede og videreførte aktiviteterne i moderselskabet. Og det var så på det tidspunkt, umiddelbart efter konkursen, at vi for alvor fik øje på potentialet i det metalpulver, som Dansprays produktionsmetode skabte”.
“Potentialet er enormt”
Det globale marked for metalpulver er meget stort, og det er kontinuerligt steget med 25 til 40 procent per år siden 2010. Det estimeres, at omkring 5 procent af verdens stålproduktion kan overgå til 3D-print, og det lover godt for Nordisk Staal.
“Der ligger nogle rigtig spændende muligheder, som vi kan udnytte, hvis vi griber det rigtigt an. Lige nu er det kun 0,1 procent af den globale stålproduktion, der sker som 3D-print. Hvis det som forventet stiger mod 5 procent i de kommende år, så får markedet brug for meget store mængder metalpulver af høj kvalitet, og her kommer vi ind i billedet. Potentialet er enormt”.
Jan Sørensen fortæller desuden, at virksomhedens produktion lige nu kan dække hele Europas behov for metalpulver, men at der skal skaleres yderligere op på sigt – både i produktionen og på medarbejderfronten.
Ud over det økonomiske potentiale i at indtage det globale metalpulvermarked ligger der også et markant potentiale i at understøtte virksomheders cirkulære økonomi.
“En vigtig del af projektet er, at virksomheder kan levere brugte metaldele til os, som de får tilbage igen i form af metalpulver. Vores metode at genbruge metal på giver kun et spild på mellem 3 og 5 procent”, siger Jan Sørensen.
Nordisk Staals DECOR-projekt kan altså blive virkelig vigtig for virksomhedernes cirkulære økonomi i fremtiden.
Fakta: Hvad bruges metalpulveret til?
Metalpulver af høj kvalitet har mange anvendelsesmuligheder. Den typiske aftager af metalpulver fra Nordisk Staal er en produktionsvirksomhed, der vil bruge metalpulveret til at fremstille metaldele som værktøj, beslag, forme eller lignende.
Det særlige metalpulver fra Nordisk Staal er som nævnt yderst velegnet til stålproduktion i form af 3D-print – eller mere præcist ’additive manufacturing’, som man overordnet set kalder produktionsmetoden. Inden for ’additive manufacturing’ findes flere underkategorier: 3D-print, Metal Injection Moulding, Laser Cladding og Binder Jettings.
Partiklerne i Nordisk Staals metalpulver har en størrelse på mellem 0 til 200 my, hvilket giver en god flydeevne på 3D-printerne og mange anvendelsesmuligheder inden for stålproduktion.
Om Nordisk Staal A/S
Nordisk Staal er en smedevirksomhed fra Frederiksværk, der har eksisteret siden 1932. Virksomheden specialiserer sig i at producere særlige metalkonstruktioner.
Virksomheden har historisk set været tæt knyttet til nabo og storkunde Det Danske Stålvalseværk. Derfor blev det også skæbnesvangert, da stålvalseværket gik konkurs i sommeren 2002. Det førte nemlig til Nordisk Staals egen konkurs den 31. marts 2003.
Heldigvis lykkedes det tre medarbejdere at videreføre virksomheden ved at stifte selskabet Nordisk Staal A/S. De startede op igen med 20 medarbejdere og samme produktion dagen efter konkursen, den 1. april 2003.
I dag er Nordisk Staal vokset og har cirka 55 medarbejdere på lønningslisten. Selskabet drives af de to tilbageværende ejere, produktionsdirektør Jesper Themsen og administrerende direktør Jan Sørensen.