På Campus Frederikssund er kommunens spritnye MakerSpace – kaldet MakerVærket – færdigbygget og klar til brug. Nu er det næste vigtige skridt taget, da konceptets to nøglemedarbejdere er fundet – nemlig en ’Maker Agent’ og en ’Chief Maker’, som begge starter den 1. april.

MakerVærket skulle efter planen allerede være indviet officielt og taget i brug af grundskoleelever, campusstuderende, virksomheder og andre aktører. Coronasituationen har dog skubbet lanceringen af det nye læringsmekka i Frederikssund Gymnasiums ombyggede gymnastiksal.

”Det er glædeligt, at vi nu har ansættelserne på plads og dermed er tættere på, at MakerVærket for alvor kan tages i brug. Hele konceptet kommer til at spille en vigtig rolle for kommunens elever og studerende, da de får adgang til ny teknologi og kreative læringsmuligheder og samtidig mulighed for at komme tættere på det lokale erhvervsliv. Jeg ser MakerVærket som en foreløbig kulmination på det meget konstruktive samarbejde, der har været de seneste år mellem uddannelserne, virksomhederne og kommunen, og det vil jeg gerne kvittere for”, siger borgmester i Frederikssund Kommune, John Schmidt Andersen.

Byrådet i Frederikssund Kommune afsatte 2 millioner kroner i sidste års budget for at få MakerVærket etableret, og det fulgte Villum Fonden op med en støttebevilling på 6,7 millioner kroner. Pengene er blandt andet brugt på ombygning og indretning samt på materialer og teknologi såsom laser cutters, 3D-printere og lydstudie.

Et moderne forsamlingshus

En del af midlerne anvendes på MakerVærkets to nye nøglemedarbejdere, der starter per 1. april. I rollen som ’Maker Agent’ har ansættelsesudvalget peget på Stina Odgaard, der har bred erfaring med at etablere Maker-koncepter og få dem til at leve. Rollen som ’Chief Maker’ besættes af Anders Henckel Nielsen, der har en baggrund som industriel designer og arkitekt.

Lasercutter, 3D-printere og en række andre teknologier er tilgængelige for de besøgende på MakerVærket.

”Jeg synes, at MakerVærket har et kæmpestort potentiale, fordi det bygger på et tæt samarbejde mellem både kommune, grundskoler, ungdomsuddannelser og erhvervsliv. Det er jeg ikke stødt på tidligere i Maker-kulturen. Den brede forankring bliver virkelig spændende at arbejde videre med, så MakerVærket på sigt kan blive et moderne forsamlingshus for hele lokalområdet”, siger Maker Agent, Stina Odgaard.

Blandt de mange anvendelsesmuligheder, som MakerVærket åbner for lokalt, nævner Stina Odgaard trædrejning, repair-café, keramikkurser og podcastoptagelse. Med andre ord kan konceptet være med til at skabe læringsmuligheder og fællesskab for mange forskellige typer mennesker.

Chief Maker, Anders Henckel Nielsen, uddyber:

”MakerVærket kan blive et flagskib for innovation og alternative måder at lære på, ikke kun for skoleelever og studerende, men for alle. Vores fornemste opgave bliver at skabe et levende sted, der hele tiden er i bevægelse. Et sted, hvor man med en legende, praktisk tilgang kan løse problemer både med hovedet og hænderne, og hvor en god ide kan blive til et fysisk produkt. Det bliver så fedt at komme i gang”.

Maker Agenten og Chief Makeren skal være med til at udvikle og udbrede konceptet lokalt og på daglig basis agere sparringspartnere for de lærere, virksomheder, elever, studerende og borgere, der besøger – eller får besøg af – MakerVærket.

Et kæmpe løft for lokalområdet

Den overordnede ambition med MakerVærket er at fixe fremtidens skole og arbejdsliv ved at hjælpe nye generationer og erhvervsliv til sammen at løse udfordringer på nye måder. Hos Haldor Topsøe, som har været en aktiv medspiller i skole-virksomhedssamarbejdet i årevis, er netop den målsætning meget tiltalende:

”Vi tror på, at MakerVærket bliver et kæmpe løft for lokalområdet. Der er ingen tvivl om, at nutidens unge mennesker skal kunne tilpasse sig markante ændringer på arbejdsmarkedet i de kommende år. Derfor har det stor værdi for os som virksomhed, at vi kan komme tæt på og være med til at forme fremtidens kompetencer. Det er altafgørende, at de unge kommer til at arbejde mere med virkelige problemstillinger, og det vil vi meget gerne bidrage til. Og vi kommer også selv til at lære en masse undervejs, er jeg sikker på”, lyder det fra Ole Stahl, der er Employer Branding Specialist hos Haldor Topsøe.

Hos Campusrådet er der store forventninger til det uddannelsesløft, som MakerVærket kan være med til at skabe lokalt.

Et lydstudie, mulighed for podcastoptagelse og en ‘green screen’ er nogle af de muligheder for kreativ udfoldelse, man støder på i MakerVærket i Frederikssund Gymnasiums ombyggede gymnastiksal.

”Teknologiforståelsen er langt fremme i grundskolen, men ingen har rigtigt turde forholde sig til det lange forløb inden for implementering og forståelse af teknologier. Det betyder, at teknik og teknologiforståelsen lidt er blevet glemt på ungdoms-uddannelsesniveauet. MakerVærket kan hjælpe til med at skabe et tiltrængt fokus på dette, og vi på Campus Frederikssund glæder os til at være en central del af projektet”, siger Agnethe Dybro Pedersen, der er Campusrådsformand og rektor på Frederikssund Gymnasium.

Frederikssund Erhverv er fast samarbejdspartner på MakerVærket, og også her er der store forhåbninger til konceptet:

”Det er lykkes os at nedbryde silotankegangen igennem ’Frederikssundmodellen’, og det er kun på grund af en fremsynet, fælles indsats, at MakerVærket står klar til brug i dag. Vi er ikke i tvivl om, at det kommer til at være til stor glæde for en lang række aktører i lokalområdet. Det er afgørende, at vi nu fortsætter med at have en ambitiøs tilgang til den fremadrettede indsats. På den måde kan vi fastholde og udbygge det rette, efterspørgselsdrevne uddannelsesfokus, lokale praktik- og elevpladser og i sidste ende kvalificerede medarbejdere til virksomhederne”, udtaler Hans Peder Wagner, der er specialrådgiver i Frederikssund Erhverv.

Ud over det centrale MakerVærk i den tidligere gymnastiksal på Frederikssund Gymnasium bliver der placeret ’satellitter’ på Ådalens Skole, Trekløverskolen, Jægerspris Skole, Fjordlandsskolen, Slangerup Skole og FGU i Skibby. Her vil elever og lærere have adgang til maskiner, materialer, metodik og digitale undervisningssæt fra MakerVærket, som kan bruges i den daglige undervisning.

Desuden oprettes der mobile enheder – den mindste version af MakerVærket – som har mere fokus på metodiske tilgange end på hightech-redskaber og kan transporteres ud til eksempelvis kulturinstitutioner, virksomheder, institutioner eller begivenheder.

Om MakerVærket

MakerVærket er et samarbejde mellem folkeskolerne, U/Nord, Frederikssund Gymnasium, FGU, Campus U10, Ungdomsskolen, Frederikssund Erhverv og Frederikssund Kommune.

Forløberen for MakerVærket var det EU-støttede uddannelsesprojekt FUEL, som i løbet af tre år fik løftet det lokale optag på erhvervsuddannelserne til 28,6 procent, hvilket er højest i Region Hovedstaden.