Af Jens Hald, ny direktør i Frederikssund Erhverv.
I Dansk Erhvervs nye rapport om vækstbetingelser i kommunerne er Frederikssund placeret på en 93. plads. Kigger man udelukkende på placeringen som ”bundprop”, er det jo bestemt ikke prangende.
Der er naturligvis plads til forbedring, men jeg vil dog vove den påstand, at rapporten ikke afspejler den fulde sandhed.
Som ny direktør i Frederikssund Erhverv har jeg den luksus at kunne se tingene udefra – lidt endnu.
Da jeg analyserede erhvervsområdet i Frederikssund, før jeg tiltrådte, så jeg et sundt erhvervsliv i vækst med succesfulde store virksomheder og en underskov af mindre virksomheder med masser af fremdrift.
Den opfattelse er blevet bekræftet i de to uger, jeg har haft jobbet som erhvervsdirektør.
Jeg ved, at de største, lokale virksomheder har oplevet markant vækst de seneste 5-10 år. Flere af dem er verdensledende på deres specifikke område og har i dag flere medarbejdere end for få år siden. Mange af dem har også fysisk udbygget deres virksomheder.
Samtidig er Foss ved at bygge sit nye domicil i det nordlige Vinge med plads til 350 medarbejdere.
Det er altså slet ikke så ringe endda. Der er masser af vækst og udvikling lokalt.
Som ny og udefrakommende står det også klart for mig, at der er sat en række skibe i søen, som vil styrke erhvervslivet markant i årene frem. Skibene er ikke kommet i havn endnu, men det kommer de.
Lad mig give et par eksempler.
En fælles retning. Sammen med Frederikssund Kommune har vi for 14 dage siden startet en proces op, hvor vi i fællesskab skal skabe fremtidens vækst- og erhvervskommune. Det bliver erhvervslivet og en masse andre involveret i – og det har vi store forhåbninger til.
EnergiPartnerskab Frederikssund. På den grønne omstilling er vi faktisk godt i gang – f.eks. med EnergiPartnerskabet, hvor målet er at producere grøn strøm lokalt via overskudsvarme fra virksomhederne samt sol og vind. Den grønne strøm skal forbruges lokalt af erhvervsliv og borgere.
Levende bymidter. Her ved jeg, at der er en spændende proces i gang, hvor et midlertidigt udvalg har fundet frem til forskellige løsninger til at få skabt mere attraktive bymidter. Til september skal byrådet tage stilling til anbefalingerne. Jeg håber, at politikerne vil kigge positivt på dem og afsætte de nødvendige midler, så vi kan få løftet vores bymidter.
Fremtidens arbejdskraft. På uddannelsesfronten er Frederikssund Kommune flot placeret som nr. 31 i rapporten. Det er jeg glad for, for det hænger tæt sammen med fremtidens arbejdskraft til de lokale virksomheder. I Frederikssund Erhverv er vi i gang med at oprette et såkaldt AM-LAB på Campus Frederikssund. Det bliver et innovativt uddannelsesmiljø, hvor studerende, lærlinge og medarbejdere fra virksomheder på hele Sjælland får mulighed for at dygtiggøre sig i bl.a. 3D-metalprint.
Så er alt bare fryd og gammen? Og skal vi være tilfredse med en placering som nummer 93?
Nej, selvfølgelig ikke. Min konklusion er, at vi bør bruge rapporten konstruktivt og øve os på at gøre det endnu bedre, end vi gør i dag.
Derfor har vi i Frederikssund Erhverv rakt hånden ud til Dansk Erhverv og indgået et samarbejde om at kigge grundigt på data og forudsætningerne for disse med henblik på at forbedre de lokale vækstbetingelser.
Det er vigtigt at pointere, at der allerede er taget vigtige skridt mod at forbedre rammevilkårene for det lokale erhvervsliv. Jeg har kort fortalt om nogen af dem herover.
Vi har rigtig mange attraktive og velfungerende virksomheder i Frederikssund Kommune, der hver især spiller en central rolle i lokalområdet.
Dem skal vi værne om og styrke – og meget gerne få flere af.